top of page
Myter og misforståelser.

Myter og misforståelser

Der er desværre mange misforståelser angående vitamin B12 mangel.

I nedenstående er der et par eksempler herpå.

01

Mirakel vitamin

Vitamin B12 er ikke et mirakel-vitamin. Især i udlandet tilbydes B12 injektioner på diverse skønhedsklinikker og beskrives som et "energi-boost".

Det er vigtigt at huske på, at B12 injektioner udelukkende skal bruges til et medicinsk formål. Mennesker, som ikke mangler B12, skal ikke behandles med B12 injektioner og vil helt naturligt få fyldestgørende B12 vitamin via indtag af animalske fødevarer, hvis ellers deres optagelse af vitaminet er intakt.  Hvis man ikke kan optage vitamin B12, skal man have medicinsk behandling i samarbejde med sin læge. Det kan tage lang tid at behandle symptomerne fra en langvarig B12 mangel.

Navnlig de neurologiske symptomer vil heles langsomt. Det sker ikke med de første injektioner, men bedres typisk langsomt over tid.

03

Kun ældre mennesker kan have B12 mangel eller Perniciøs Anæmi

B12 mangel kan ramme alle aldre. 

Nyfødte, børn, unge, voksne og ældre.

B12 mangel er dog hyppigere blandt ældre over 60 år, men man risikerer at overse B12 mangel, hvis man udelukkende mistænker det hos ældre.

05

Normal MCV samt normal 

hæmoglobin udelukker 

B12 mangel

Fejlagtigt kan en normal

MCV MiddelCelleVolumen (et mål for størrelsen af røde blodceller) samt en normal hæmoglobin (blodprocent) tolkes som udelukkelse af B12 mangel eller Perniciøs anæmi.

Mange B12 patienter har helt normal MCV og normal hæmoglobin på trods af, at de har en svær behandlingskrævende B12 mangel.

Myten stammer fra dengang, hvor man troede, at B12 mangel og perniciøs anæmi udelukkende var en hæmatologisk sygdom - altså en sygdom i blodet. I dag ved man, at B12 mangel og

perniciøs anæmi nærmere er en neurologisk sygdom.

Navnet perniciøs anæmi er derfor meget misvisende og bidrager til mytedannelsen og fejldiagnosticeringen. Man kan altså have B12 mangel eller perniciøs anæmi uden anæmi (blodmangel)!

02

Du skal bare spise en vitaminpille og lidt ekstra kød

Hvis du er veganer eller vegetar, og i den forbindelse mangler B12 vitamin, så kan en vitaminpille eller en kostændring være fyldestgørende.

Alle med konstateret vitamin B12 mangel (også vegetarer/veganere) bør dog initielt behandles med en serie af B12 injektioner. Senere eventuelt overgå til vedligeholdelsesbehandling med en vitaminpille eller B12 tilskud.

Hvis du derimod har en utilstrækkelig optagelse af vitamin B12 (malabsorption) i mave/tarmsystemet, vil en vitaminpille eller kostændring ikke have tilstrækkelig effekt.

En sund og varieret kost er naturligvis essentiel, men den kan alene ikke afhjælpe en B12 mangel forårsaget af utilstrækkelig optagelse af vitamin B12. Der er heller ikke anvendelig B12 i plantebaseret kost - grønt, bær og frugt.

Den eneste kilde til B12 er animalsk kost herunder kød (især lever), fisk, skaldyr, æg og mejeriprodukter.

04

B12 vitamin kan overdoseres

B12 mangel er alvorligt og kan desværre også være fatalt, hvis patienten ikke diagnosticeres og behandles i tide. Perniciøs betyder dødelig eller fatal. Indtil ca. 1926 døde alle patienter med vitamin B12 mangel.

B12 vitamin er et vandopløseligt vitamin og kan ikke overdoseres. Man har behandlet med højdosis B12 vitamin i de seneste 60 år uden alvorlige bivirkninger.

En person, der forgiftes med cyanid i eksempelvis en brand, behandles intravenøst med høje B12 doser svarende til 5.000-10.000 B12 injektioner på en gang. Det redder deres liv, da cyaniden binder til B12, og udskilles med urinen.

Små børn med medfødte defekter i B12 metabolismen skal behandles dagligt med B12 injektioner resten af livet.

Det redder deres liv, og de undgår herved alvorlig invalidering og permanente skader i hjernen og nervesystemet.

Når B12 patienten er startet op

i højdosis B12 behandling, vil der måles normale eller høje B12 niveauer i blodet. Det er forventeligt og ønskværdigt. Efter en B12 injektion vil kroppen allerede efter ca. 48 timer udskille ca. 80% af vitaminet gennem urinen. B12 patienter kan fortsat være symptomatiske på trods af høje B12 niveauer.

Derfor er det vigtigt at behandle symptomerne og ikke udelukkende blodprøveniveauet!

bottom of page